Chiar dacă menirea lor a fost aceea de a fi folosite ca suporturi pentru ghivecele cu flori, jardinierele și-au depășit rolul practic, devenind adevărate elemente decorative pentru grădină.
Unde și de ce punem jardiniere în curte și grădină?
În primul rând pentru variație. Efectul pe care îl aduc aceste obiecte în curte, dar și pe suprafața gazonului este spontan și completează sensurile mult mai stabile ale vegetației permanente.
Jardinierele și ghivecele au deseori un rol temporar. Le așezăm de aceea în zonele plictisitoare sau neutre pentru a le împrospăta.
Prea multe ghivece pot crea un sens copleșitor, motiv pentru care este recomandată o gândire modulară care să presupună mișcarea sau înlocuirea parțială sau totală a acestor obiecte de la un sezon sau an la altul.
Jardinierele nu trebuie să ne incomodeze sau să fie obstacole în calea noastră. Un aranjament impozant în centrul curții pietruite sau pavate arată foarte bine atâta vreme cât rămâne suficient spațiu de acces împrejurul acestuia.
Același lucru este valabil pentru aleile din grădină, care nu trebuie blocate cu ghivece sau jardiniere dacă nu sunt suficient de late.
Grădina este locul cel mai schimbător din casa ta.
Cum așezăm jardinierele în grădină?
Orice obiect introduci aici trebuie să ai grijă să se potrivească în context odată cu schimbările care apar de la un sezon la altul sau chiar mai des. Spre deosebire de ghivece, jardinierele sunt mai apte să răspundă acestor nevoi pentru că au, în general forme mai simple, pentru că devin mai ușor invizibile în context, lăsând vegetația să respire mai mult și, nu în ultimul rând, prin ușurința cu care sunt montate.
Iată unde este bine să așezăm jardinierele în grădină:
- În locuri special amenajate pe gazon, atunci când vorbim de jardiniere de mari dimensiuni.
- Pe marginea aleilor, fără însă a fi un impediment pentru accesul pietonal.
- În grupuri structurate, în special acolo unde trebuie acoperit un colț sau marcată o zonă de graniță.
- La baza terenurilor în pantă sau acoperindu-le pe acestea, folosind jardiniere mici.
- În preajma fântânilor arteziene și lângă ziduri.
- În locuri unde este nevoie de un punct de contrast cromatic.
Cele mai multe soluții în ceea ce privește jardinierele și ghivecele din curtea și grădina ta vin în baza spațiului pe care trebuie să îl ocupe și, firește, a plantelor care sunt așezate în ele. Este de aceea foarte important să îți păstrezi flexibilitatea deciziilor în fiecare toamnă și să profiți cât mai mult de modularitatea acestor elemente.
Și poți, firește, să ne contactezi dacă ai întrebări specifice.
Lasă un comentariu